Klubben som et hjem for alle - hele livet, i hele landet.

Hvorfor satser vi på dette?
Den norske klubbstrukturen utgjør selve fundamentet for vår aktivitet og skal være et trygt hjem for alle.
Fotballen spiller en avgjørende rolle i det norske samfunnet, der klubbene og kretsene utgjør selve grunnmuren. Lokale klubber skaper arenaer for inkludering, mestring, glede og fellesskap. Fotballen bidrar til bedre folkehelse, fysisk og mentalt, samtidig som den er en verdifull arena for å bygge gode holdninger og viktige verdier som respekt, fair play og tilhørighet. I tillegg bidrar fotballen til glede, lek, latter og trivsel.
Kretsene har en nøkkelrolle i å støtte klubbene, og sikre at tilbudene når ut til flest mulig uavhengig av økonomi, kultur og bakgrunn. I fotballen skapes det verdier langt utover idretten med bedre folkehelse, sosial tilhørighet i trygge rammer og livsglede for barn, unge og voksne i alle aldre. Dette forsterker klubbenes betydning som en viktig drivkraft i lokalsamfunnet.
Ved å knytte vårt arbeid til FNs bærekraftsmål som bedre folkehelse, likestilling og sosial inkludering kan norsk fotball bidra til et bedre samfunn. Gjennom fotballen bygger vi fellesskap, skaper like muligheter og fremmer verdier som styrker både dagens og fremtidens generasjoner.
Les mer om dette i matchvinneren «Være Norges viktigste fellesskapsarena».
For alle
Fotballen skal være en trygg og inkluderende arena for alle. Når vi skaper trygghet, legger vi grunnlaget for mestring, glede og trivsel, og fjerner hindringer som kan stå i veien for deltakelse.
Vi skal ha fokus på økt rekruttering og redusere frafall blant ungdom, øke andelen jenter og kvinner, samt gjøre en ekstra innsats for å inkludere barn og unge med minoritetsbakgrunn og personer med ulike funksjonsvariasjoner. Slik skal fotballen speile mangfoldet i Norge og være et sted hvor alle føler seg trygg, velkommen og inkludert. Fotballen er for alle – og vi har nulltoleranse for hets, rasisme og diskriminering.
Ingen barn skal stå utenfor fotballen på grunn av økonomi. Fotball handler om fellesskap, glede og inkludering, ikke om familiens lommebok. Når kostnader blir en barriere, mister vi ikke bare spillere, men også sjansen til å skape et mer inkluderende samfunn.
Sammen med kretsene og klubbene skal vi jobbe målrettet, også politisk, for å finne løsninger som sikrer at alle barn, uavhengig av bakgrunn, får muligheten til å oppleve gleden ved å spille fotball.
Mange norske fotballklubber står i en tøff økonomisk situasjon som gjør det utfordrende å opprettholde og utvikle gode aktivitetstilbud. Høye kostnader til utstyr, drift og vedlikehold presser økonomien, samtidig som det blir stadig vanskeligere å finne sponsorer og frivillige. For mange klubber forsterkes utfordringene av dårlige, utdaterte eller manglende anlegg, noe som gjør det vanskelig å gi barn, unge og voksne i alle aldre mulighet til å spille. Dette påvirker både deltakelsen og klubbens rolle som en viktig møteplass i lokalsamfunnet.
Les mer om våre mål for å rekruttere, og beholde flere, i fotballen, i matchvinneren «Verdens beste barnefotball».
Fremveksten av private akademier legger press på den norske fotballmodellen og visjonen vår om fotball for alle. Vi kan ikke hindre at noen velger private akademier, men vi kan jobbe for at våre klubber skal levere de beste tilbudene. Vi må finne en god balanse hvor vi både hjelper flere klubber til å tilby mer og bedre aktivitet, samtidig må ikke økonomi være en hindring for deltakelse.
Flere av våre beste spillere kommer fra områder med høye levevilkår, men muligheter og drømmer skal ikke avhenge av hvor du vokser opp eller kommer fra. Vi vil sørge for at alle barn og unge får like muligheter til å lykkes, uansett bakgrunn. Derfor satser vi på økonomisk bærekraftige tilbud som fotballfritidsordninger og klubbakademier, slik at flere kan utvikle seg innenfor klubbenes rammer.
Vi arbeider aktivt med å tilrettelegge fotball for flest mulig gjennom kretsene, som organiserer seriespill og spillhelger. Mange barn, unge og voksne har en sterk drøm om å spille fotball, utvikle ferdigheter og være en del av et lag, uavhengig av forutsetninger. Dette gjelder også mennesker med funksjonsvariasjoner, som ønsker å være en del av et fotballmiljø, trene med klubbdrakt, møte venner på feltet og oppleve idrettsglede og fellesskap.
Jentefotball står beskrevet i «En ny suksessepoke for norsk kvinnefotball».

Hele livet
Vi skal tilby aktivitetskonsepter for alle, uavhengig av alder og kjønn. Fra UEFA Playmakers og Fotball Fritidsordning (FFO), til lavterskeltilbud som gåfotball. Vi skal i enda større grad møte ungdom og voksne der de er, og gjøre fotballen attraktiv gjennom fleksible måter å spille fotball på gjennom å skape gode og trygge møteplasser.
Klubbene i overgangen mellom bredde og topp
Samspillet mellom bredde og topp er en av norsk fotballs største styrker. For å sikre helhetlig utvikling og god klubbdrift må kretsene i samarbeid med interesseorganisasjonene spille en aktiv rolle i å skape møteplasser der klubber på ulike nivåer kan samarbeide, dele erfaringer og finne gode løsninger sammen – også når spillere bytter klubb. Klubbene på mellomnivået og landslagsskolen er avgjørende for å utvikle talenter og styrke den unike norske modellen.
Vi ser også nye utfordringer. Private akademier, tidligere spillerrekruttering og utenlandske agenter som speider stadig yngre talenter kan skape ubalanse. For å bevare og styrke vår modell, må vi sikre utviklingssystemer som setter spilleren i sentrum.
Kretsene og klubbene har en avgjørende rolle i å støtte spillere gjennom overganger mellom bredde og topp, slik at hver enkelt får muligheten til å nå sitt potensial. Noen spillere, trenere og ledere tar steget direkte til toppen, men for de fleste er veien lengre, med behov for trygge miljøer på veien opp – og at de som velger å trappe ned fra toppfotballen ikke skal falle utenfor.
Ved å støtte klubbene på mellomnivået styrker vi denne overgangen. Slik kan vi bevare, og videreutvikle, konkurransefortrinnet som ligger i den norske modellen.
Dette er også beskrevet i matchvinneren «Forsterke samspillet mellom bredde og topp».
I hele landet
For at fotballen skal være for alle i hele Norge, uansett hvor man bor, må vi møte de ulike behovene som finnes i distriktene og byene.
I distriktene står norsk fotball overfor utfordringer som fraflytting, store avstander og lavere befolkningstetthet. Mange klubber kjemper for å opprettholde aktivitetstilbudet når medlemsgrunnlaget krymper. Dette er spesielt en utfordring i jentefotballen, der klubber i mange tilfeller sliter med å ha nok spillere til å danne lag.
Storbyene byr på unike utfordringer for norsk fotball. Med flere folk og mindre plass blir presset på banekapasiteten større, noe som kan hindre deltakelse. Sosiale og kulturelle forskjeller kan også skape spenninger og ulikhet i tilgangen på anlegg. Her er det behov for prosjekter som fremmer inkludering og fellesskap, slik som Rosa Sko-prosjektet.
For å styrke lokalmiljøene må vi legge til rette for klubbhus og møteplasser, særlig i tett befolkede områder der slike samlingspunkter mangler. Samtidig ønsker vi å utvikle bærekraftige klubber som samarbeider på tvers av lokalsamfunn. Initiativer som «Lys mellom husan» viser hvordan fotball kan være en møteplass som styrker fellesskap og bygger broer – og vi vil fortsette å utforske nye samarbeidsformer for å gjøre dette mulig. På jentesiden vurderer vi løsninger som allianseklubber som sikrer en bedre overgang fra barne- til ungdomsfotball.
Kvalitetsklubb
Kvalitetsklubbkonseptet handler om å styrke norsk fotball gjennom målrettet klubbutvikling med fokus på god organisering og struktur, et tydelig verdiarbeid og kvalitet i aktivitetene. Konseptet sikrer at klubbene tilbyr et trygt og utviklende miljø for spillere, trenere og ledere, samtidig som det legger grunnlaget for langsiktig vekst og bærekraftig drift.
Det er viktig for norsk fotball at satsingen på Kvalitetsklubb og Kvalitetsklubb + ikke går utover mindre klubber som mangler kapasitet til å oppnå klassifiseringen. Større klubber skal derfor bidra aktivt til å støtte mindre klubber, blant annet gjennom erfaringsdeling og samarbeid.
Kretsene får en sentral rolle i å skape møteplasser og legge til rette for løpende samarbeid mellom klubber. Dette inkluderer dialog om spilleroverganger, hospitering og erfaringsoverføring, med mål om å skape et sterkere klubbnettverk. Samarbeid mellom naboklubber prioriteres i denne strategiperioden for å styrke norsk fotball på alle nivåer.

Frivillighet – Grunnmuren i norsk fotball
Frivilligheten er hjertet i norsk fotball og en uunnværlig grunnmur for idrettens eksistens og utvikling. Selv med økt profesjonalisering og flere ansatte i klubbene, er fotballen, som resten av norsk idrett, avhengig av dugnad og frivillig innsats for å lykkes. Frivilligheten har formet generasjoner, bygget sterke fellesskap og vært en trygg arena for personlig utvikling, både på og utenfor banen.
Norsk fotball representerer unike verdier som det er avgjørende å verne om. Det handler om mer enn sporten. Det handler om å skape trygge rammer for barn og unge, styrke lokalmiljøer og bidra til en sunn oppvekst for kommende generasjoner. For å få til dette må vi stå sammen. Vi må ikke bare spørre hva idretten kan gjøre for oss, men hva vi kan gjøre for idretten.
Frivilligheten er under press. Stadig færre sier ja til å ta på seg oppgaver, og det krever mer å få folk med. Dette er en utfordring vi må møte med handling. NFF har en klar strategi: Frivillige skal ikke erstattes av ansatte. Ansatte i klubbene skal fokusere på å rekruttere flere frivillige, tilrettelegge for bedre organisering og bidra til en god frivillighetskultur. Dette gjelder spesielt i store klubber og i områder med lavere levekår, der utfordringene kan være større, men også der fotballen kan gjøre størst forskjell.
Vi må rekruttere bredere, inkludere flere og støtte klubbene med målrettede tiltak for å styrke frivilligheten. Når vi engasjerer et bredere mangfold, speiler vi lokalmiljøene vi tilhører og bygger en fotball som virkelig er for alle.
Frivilligheten er ikke bare en tradisjon, men en investering i fremtiden. Sammen kan vi bygge fellesskap og sikre at fotballen fortsetter å være en kraft som skaper glede, samhold og utvikling for generasjoner framover.
Futsal
Futsal har vokst raskt de siste årene og viser et stort potensial, både som særidrett og som en inkluderende arena for dem som ikke deltar i tradisjonell fotball. Vi ønsker å forstå denne veksten bedre ved å se på hvordan futsal kan rekruttere flere spillere og skape nye muligheter og potensial for inntekt, for eksempel gjennom offentlig støtte.
Målet vårt er å utvikle et bærekraftig futsaltilbud over hele landet, som på sikt kan gi oss konkurransedyktige landslag. Tilgang til haller blir avgjørende for videre vekst, slik at futsal kan være en ressurs for norsk fotball og bidra til å løfte nivået i klubbene og på landslag.
Mål
Norges viktigste fellesskapsarena. Vi skal øke antall medlemmer til 470 000.
Les mer
1800 kvalitetsanlegg.
Les mer
Forsterke samspillet mellom bredde og topp.
Les mer
Verdens beste barnefotball. Vi skal øke rekrutteringsandelen av barn i alderen 6 - 12 år med 10% og halvere frafallet i barnefotballen med 50%.
Les mer
150 000 jenter i fotballen.
Les mer
Øke andelen kvalitetsklubber slik at 70% av alle barn og unge som spiller fotball, spiller i en kvalitetsklubb, og at vi har 40 kvalitetsklubb+ klubber.
Øke medlemsmassen i områder med svake levekårsvilkår.
Redusere alvorlige uønskede hendelser med 50% i storbyene i strategiperioden.
Inkludere flere eldre (55+), og doble antall kvinner 30+, med konsepter som treffer disse målgruppene.
Futsal skal doble antall registrerte spillere: fra 20 000 til 40 000 spillere.
Prioriterte oppgaver
Etablere tydelige aktivitetskonsepter for hele livsløpet, fra barn og ungdom til eldre (f.eks. UEFA Playmakers, vennelagsturneringer, breddefotballtilbud for voksne kvinner, gåfotball, tilrettelagt fotball).
Kretsene skal være tettere på klubbene og ta et mer strategisk og aktivt ansvar for at klubber møtes på tvers for å styrke samarbeid, dele erfaringer og etablere fornuftig praksis.
Videreutvikle Kvalitetsklubbkonseptet for store klubber som kan og vil mer, og for mindre klubber som ikke har forutsetninger for å være Kvalitetsklubb.
Styrke klubber i områder med lavere levekår, blant annet gjennom en spisset storbysatsing, samt hjelpe klubber med å finne eksterne støtteordninger slik at økonomi og andre sosiokulturelle forhold ikke hindrer deltakelse.
Inkludere, og beholde, flere barn og unge med innvandrer- eller minoritetsbakgrunn: jobbe for å øke kunnskap, tilrettelegge og tilpasse.
Utvikle ny nasjonal veileder for samarbeid om spillerutvikling sammen med krets og relevante interesseorganisasjoner.
Bistå klubbene i møte med økonomiske utfordringer ved å tilby praktisk hjelp og veiledning.
Flere klubber skal legge til rette for trening og kamper for personer med funksjonsvariasjoner.
Bistå klubbene i arbeidet med å rekruttere og beholde frivillige, med fokus på å øke antall frivillige med innvandrings- og minoritetsbakgrunn.
Jobbe med anbefalingene fra “Broen-prosjektet”, for å styrke klubbene i nivået mellom bredde og topp.
Prioriterte oppgaver for jentefotballen er beskrevet i «En ny suksessepoke for norsk kvinnefotball».
Les mer
Futsal
Innhente mer innsikt på Futsal som inkluderingsverktøy og økonomisk potensial.
Legge til rette for at futsal skal bli en integrert del av spillerutviklingsmodellen i norsk fotball. Etablere tydelige utviklingsmål for landslagene og øverste nivå for herrer og damer.
Videreutvikle og styrke futsalens klubbutviklingssystem. Etablere sterkere finansieringsordninger for futsalutvikling i kretsene.
Neste side