Forbundstyrets forord

Fotball for alle
Fotball er mer enn en idrett. Den fronter unike verdier som vi skal verne om for å bygge fellesskap og et inkluderende samfunn. Den samler oss på tvers av generasjoner, bakgrunner, kultur og bosted, og gir oss tilhørighet og mening i en tid preget av raske endringer og økt polarisering.
Med dette strategidokumentet ser vi fremover, samtidig som vi bygger på verdier som alltid har vært grunnleggende for norsk fotball: samhold, åpenhet, fellesskap og frivillighet. Dette er hele norsk fotball sin strategiplan for perioden 2025-2030, og den skal være retningsgivende for forbundet sentralt, kretser, klubber og datterselskaper.
Vi lever i en verden der teknologi, klima og sosiale forskjeller setter nye premisser for hverdagen. Dette krever at vi er utforskende, nysgjerrige og fremoverlente. Norsk fotball skal være en samlende kraft for positiv endring, både på og utenfor banen. Vi skal skape trygge og inspirerende arenaer for barn og unge, utvikle kompetanse og ledelse i klubbene og støtte våre trenere, frivillige, dommere og spillere i deres viktige roller. Sammen skal vi jobbe for at klubbene bidrar til et levende og inkluderende lokalsamfunn, og landslagene våre skal engasjere og inspirere hele nasjonen.
Fotballen har aldri vært større i Norge. Vi har over 400 000 aktive, samtidig som toppklubbene i norsk fotball gjør gode prestasjoner og markerer seg internasjonalt, både på herre- og kvinnesiden.
Men vi står i en omstilling. Vi skal gjennom en omfattende prosess for å erstatte gummigranulat som ifyll i kunstgressbaner, og klubber opplever press på økonomien og frivilligheten. Den unike norske dugnadsånden må tas vare på og fornyes.
I spennet mellom bredde og topp ligger en av norsk fotballs største styrker, men også en kilde til utfordringer. Den norske modellen handler om å bygge bro mellom disse to, slik at alle, uansett nivå, opplever å være en del av noe større. For å lykkes må vi støtte opp om samarbeid og inkludering på tvers av topp og bredde, sikre gode utviklingsarenaer og legge til rette for at flere blir med i fotballens fellesskap.
Fotballdemokratiet vårt er bygget på åpenhet, dialog og medlemseide klubber. Samspillet mellom bredde og topp sikrer utvikling i fellesskap. Samtidig møter vi nye utfordringer: Lavt oppmøte på beslutningsarenaer, et tøffere debattklima og aksjoner kan undergrave fotballens verdigrunnlag og styringsevne. I neste strategiperiode må vi styrke engasjementet, skape arenaer for konstruktiv dialog og utforske løsninger for å sikre god balanse mellom involvering og ansvarlig styring. Slik kan vi videreutvikle styringsmodellen vår samtidig som vi bevarer et sterkt og bærekraftig fotballdemokrati.
Etableringen av et nasjonalt anlegg vil ha stor betydning for norsk fotball sin fremtid. Et slikt anlegg vil gi optimale treningsforhold for landslagene, og være en viktig faktor for at vi skal nå våre mål om mesterskapsdeltakelse for herrelandslaget og mesterskapssluttspill for kvinnelandslaget. Anlegget skal også fungere som et nasjonalt kompetansesenter som kommer hele fotballen til gode – fra topp til bredde. Dette vil bidra til utvikling, kunnskapsdeling og økt kvalitet i alle ledd i norsk fotball.
Et særlig fokus i denne strategiperioden er jente- og kvinnefotballen. Potensialet for vekst og utvikling her er enormt, og vi er forpliktet til å legge til rette for like muligheter for alle som ønsker å spille, trene, dømme eller lede. Dette er en satsing som vil styrke hele fotballen.
Samtidig må vi se kritisk på oss selv som organisasjon. For å oppnå målene våre må vi jobbe annerledes – være en effektiv organisasjon med et godt arbeidsmiljø, tiltrekke oss de beste hodene og verdsette mangfold som en styrke. Innovasjon, endringsvillighet, godt lederskap og samarbeid på tvers må prege alt vi gjør.
Som en del av denne strategien introduserer vi «Matchvinner»-konseptet, som samler de aller viktigste målene for norsk fotball i neste strategiperiode. Disse målene er avgjørende for å løfte fotballen til et nytt nivå. Matchvinnerne er vår ambisjon og forpliktelse til å skape reell fremgang.
Denne strategien er en invitasjon til hele fotballfamilien. Sammen skal vi jobbe for at norsk fotball forblir en arena for glede, utvikling og fellesskap, hvor mennesket og spillet alltid står i sentrum. Vi har et stort ansvar, men også en unik mulighet til å gjøre norsk fotball til en drivkraft for tilhørighet, inkluderende verdier og positiv utvikling – lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Slik skal vi sørge for at fotball er for alle.

Vår visjon
FOTBALL FOR ALLE - glede, drømmer og fellesskap.
NFFs formål
«NFF er en frivillig, partipolitisk nøytral og uavhengig medlemsorganisasjon. Forbundet skal organisere, utbre og lede fotballen i Norge og representere norsk fotball internasjonalt. Forbundet skal verne om medlemmenes felles interesser og ivareta prinsippene om Fair play».
Av NFF sitt formål utleder vi vår misjon: «Vi skal lede og utvikle fotballen i Norge og representere norsk fotball internasjonalt».
Våre verdier
TRYGG
I NFF skal vi ta vare på våre medlemmer, frivillige og medarbeidere. Fotballen skal være et trygt og godt sted å være. Trygg fotball for alle innebærer nulltoleranse først, og være åpne og vennlige ledere som skaper en trygg arbeidsplass med gode prosesser, veivalg og beslutninger.
INKLUDERENDE
Fotball er for alle. Vi skal behandle alle med respekt og likeverd, og sørge for at alle føler seg velkommen og hjemme i våre aktiviteter. Vi skal ha åpne prosesser, men samtidig stå støtt når endelige beslutninger skal fattes, selv når det blåser.
En inkluderende og positiv kultur skal prege NFFs arbeidsmiljø. Mangfold skaper merverdi, og vi rekrutterer de beste hodene og talentene, gjerne med ulike bakgrunner og perspektiver, for å bygge en sterkere organisasjon.
MODIG
Vi skal være ambisiøse – på banen, i klubbene, i administrasjonen og på alle nivåer i norsk fotball. Vi skal vise mot som spillere, trenere, dommere og ledere. Mot handler om å tørre å sette store mål, si hva vi mener og lære av våre feil. Det handler om å løfte frem de beste ideene og stå sammen, selv når beslutningene er vanskelige. Sammen skaper vi en fotballkultur som setter likeverd, inkludering og utvikling i sentrum.
Norges Fotballforbund
Hvem vi er
Norges Fotballforbund (NFF) ble etablert i 1902, og er den øverste styringsorganisasjonen for fotball i Norge. Organisasjonen har en kompleks struktur med 18 fotballkretser og flere datterselskaper. Felles for alle er deres bidrag til NFF sitt oppdrag om å fremme og lede fotballen, både på bredde- og toppnivå, for å støtte og ta vare på den sportslige utviklingen over hele landet.
I Norge organiseres breddefotball og toppfotball hånd i hånd, som en del av den «norske modellen». Under NFF sin ledelse samles hele fotballfamilien, fra de yngste lagene til de øverste profesjonelle ligaene. Alle klubbene er medlemseide, noe som gjør den norske modellen sjelden også internasjonalt. Norge skiller seg ut som et av få land i Europa med seriespill vår-høst på både herre- og kvinnesiden.
Som medlem av UEFA og FIFA representerer NFF Norge internasjonalt, og arbeider kontinuerlig for å utvikle sporten i tråd med internasjonale standarder og trender. På nasjonalt nivå har NFF ansvar for administrasjonen av de fire øverste nivåene på herresiden og de tre øverste nivåene på kvinnesiden, i tillegg til herre- og kvinnelandslagene. Her samarbeides det tett med relevante interesseorganisasjoner.
NFF har som mål å skape et inkluderende og trygt fotballmiljø for alle, med et sterkt fokus på mangfold, bærekraft og spillerutvikling. Som en uavhengig og partipolitisk nøytral medlemsorganisasjon arbeider forbundet for å ta vare på interessene til sine medlemmer og fremme prinsippene om Fair play. Det er NFF sin oppgave å sikre at breddefotballen og toppfotballen i hele Fotball-Norge får de beste rammebetingelsene for vekst og utvikling, og at fotballen tar vare på sitt samfunnsansvar.
Norges Fotballforbund bygger på den «norske modellen». Fagutvikling og sentrale tjenester gjøres på Ullevaal, og kretsene spiller en nøkkelrolle ved å være tett på klubbene - det ytterste og viktigste leddet. Gjennom høy fagkompetanse utvikler og gjennomfører kretsadministrasjonene tiltak lokalt som er vedtatt nasjonalt. Samtidig sørger de for godt samarbeid mellom toppklubber, semiprofesjonelle klubber og breddeklubber på lokalt nivå.
Neste side