En ny suksessepoke for norsk kvinnefotball

Hvorfor satser vi på dette?
Kvinnefotballen har opplevd en eksplosiv internasjonal vekst de siste årene, med stadig økende interesse og profesjonalitet. Norge har en lang og sterk historie som en av pionerene i internasjonal kvinnefotball, og vi har høye medlemstall i jentefotballen. Vi er stolte av vår historie, samtidig som vi må endre oss for å prestere under nye og tøffere konkurranseforhold. Flere nasjoner har gjort store sportslige og økonomiske investeringer i kvinnefotballen.
Vi skal ikke la dette bremse oss, tvert imot skal det motivere oss til å finne nye konkurransefortrinn som kan sikre nye suksesser og triumfer for norsk kvinnefotball.
I den kommende strategiperioden er målet klart: Vi skal øke antall jenter som spiller fotball og hevde oss enda sterkere internasjonalt, både med klubbene våre og A-landslaget. For å lykkes må vi utvikle jente- og kvinnefotballen på deres egne premisser, med en tilnærming som møter de unike behovene til jenter og kvinner.
Jentefotballen
Fotball er den desidert største idretten for jenter i Norge, med 124 000 aktive medlemmer. Selv om mange jenter spiller fotball, har vi de siste årene sett en nedgang blant jenter i alderen 13-19 år, fra et allerede sårbart utgangspunkt. Representasjon av kvinner i fotballen generelt er fortsatt lav. Dette er en trend vi skal snu.
I dag ser vi at mange jenter som ønsker å satse på fotball opplever stor belastning, mens de som spiller for fellesskapets og gledens skyld ofte mangler stabile lag å være en del av. For å løse dette må vi rekruttere flere jenter tidlig til fotballen og sørge for at de blir værende lenger. Samtidig må vi jobbe målrettet for å inkludere flere jenter med flerkulturell bakgrunn, slik at fotballen blir et fellesskap der alle føler seg velkomne.
Det populære rekrutteringsprogrammet UEFA Playmakers videreføres og forsterkes. I tillegg til å nå ut til flere nye jenter, har over 1000 unge jenter fått trenererfaring gjennom Playmakers. For at vi skal lykkes med vår ambisjon for norsk jente- og kvinnefotball må vi sikre god trenerkompetanse, inkludert flere kvinnelige trenere i fotballen. I dag er kun 1 av 10 (13%) av alle trenere kvinner.
Kretsene spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å styrke jentefotballen, og skal bidra til å utvikle planer og tiltak som hjelper oss å rekruttere og beholde flere jenter i fotballen. Dette arbeidet blir en viktig del av den helhetlige strategien for jente- og kvinnefotball som skal utformes i 2025–2026.
Dette beskrives også i matchvinneren 150 000 jenter i fotballen.

Toppfotballen
Som en del av trepartsavtalen med Norsk Toppfotball (NTF) og Toppfotball Kvinner (TFK) vil vi oppfordre toppklubber på både herre- og kvinnesiden til å samarbeide, og å bygge akademier som gir like utviklingsmuligheter for jenter og gutter. Samtidig skal Toppserien og 1. divisjon kvinner videreutvikles med et sterkt fokus på tilskuertall og inntekter, slik at ligaene blir enda mer attraktive og konkurransedyktige.
Kommende mesterskap for A-kvinner hvor målet er å nå sluttspill, og UEFA Women’s Champions League-finalen på Ullevaal i 2026, skal brukes som kraftfulle verktøy for å øke interessen og engasjementet rundt kvinnefotballen.
I tillegg skal vi bygge solid kompetanse innen kvinnehelse og prestasjon, slik at vi kan støtte kvinnelige spillere gjennom alle livsfaser. Målet er å sikre at de trives og presterer bedre på banen.
Fans i alle aldre er av største betydning for oss. De er grunnlaget for fotball. Å se større folkemengder de siste årene, organiserte fangrupper som kommer til kampene våre, er noe som driver oss til å ta på oss landslagstrøya, og som vi setter pris på hver eneste gang.
- Ada Hegerberg

Mål
Øke antall jenter i fotballen til 150 000.
Les mer
A-kvinner skal kvalifisere til mesterskap og jevnlig nå sluttspill.
Les mer
Firedoble antall tilskuere på kvinnefotballkamper.
Les mer
Alle lag i barnefotballen skal ha trenere med representasjon av ulike kjønn. For lagene i ungdomsfotballen er målet at minst 25% av trenerne er kvinner.
Utvide UEFA Playmakers til 300 klubber innen 2030 (opp fra 90 i 2024).
Profesjonalisering av Toppserien, både sportslig og organisatorisk. Toppserien skal være en Topp 6-liga i Europa.
Prioriterte oppgaver
Utvikle en helhetlig strategi for jente- og kvinnefotballen i Norge.
Jentefotballen
Utvikle tiltak og en verktøykasse for klubber og kretser for å sikre god rekruttering og hindre frafall i jentefotballen. Arbeidet skal ha ekstra fokus på jenter med minoritetsbakgrunn.
Øke kompetanse og ressursbruk i kretsene på spillerutvikling i jentefotballen.
Videreutvikle og styrke ressurser i talentutviklingsløp på jentesiden, inkludert forbedre klubbstrukturer, allianseklubber, akademistrukturer og landslagsskolen.
Styrke UEFA Playmakers med ekstra fokus på å rekruttere jenter med flerkulturell bakgrunn og flere kvinnelige trenere.
Toppfotballen
Stimulere til at flere toppklubber på herresiden satser på toppfotball for kvinner, og vurdere å innføre lisenskrav til slik satsing.
Jobbe målrettet for at anleggene i toppfotballen for kvinner skal ha en standard som etterlever mål om profesjonalitet og gode publikumsopplevelser.
Bygge en ny og lojal supporterbase for kvinnefotballen gjennom målrettede kampanjer og aktiviteter, samt tilrettelegging for media.
Utforske nye inntektskilder som bygger på og stimulerer økende interesse for kvinnefotballen. Dette inkluderer sponsorater og innovative løsninger som sikrer bærekraftig vekst og profesjonalisering.
Prioriterte oppgaver for å utvikle flere kvinnelige ledere, trenere og dommere ligger under «Kunnskap og kompetanse som konkurransefortrinn».
Les mer
Neste side