Samarbeid nasjonalt og internasjonalt

Hvorfor er dette viktig for å nå målene våre?
Vi står ved et kritisk veiskille: Overgangen fra gummigranulat, anleggsutfordringer i storbyene og internasjonale verdispørsmål er områder hvor samarbeid er helt avgjørende for at norsk fotball skal klare å være like åpen for alle i årene som kommer. Fotball er Norges største idrett og Norges største folkehelsearena. Denne posisjonen er ikke godt nok verdsatt av politiske myndigheter i Norge. I denne strategiperioden skal NFF og kretsene styrke sin kompetanse og øke sin innsats når det kommer til politisk arbeid for forbedrede rammebetingelser for norsk fotball både lokalt og nasjonalt.
Fotball er mye mer enn bare en idrett – det er Norges viktigste arena for folkehelse og fellesskap, ved siden av skolen. Med 400 000 medlemmer påvirker vi hverdagen til nærmere to millioner mennesker. I en tid hvor gapet mellom generasjonene aldri har vært større, er fotballen en av få arenaer som forener alle aldre. Gjennom fotballen samler vi mennesker på tvers av generasjoner, bakgrunner og livserfaringer. Vi bygger sterke lokalsamfunn og skaper tilhørighet over hele landet. Vårt samfunnsansvar strekker seg fra å gi barn en trygg og inkluderende oppvekstarena til å skape uforglemmelige øyeblikk med A-landslagene, og videre til gåfotball for eldre – fotballen har plass til alle. Vi tilbyr gatelag for mennesker med rusutfordringer, tilrettelagt fotball for personer med funksjonsvariasjoner og mye mer. Disse initiativene gir glede, mestring og livskvalitet, samtidig som de styrker samfunnet som helhet og bidrar til fellesskapet.
Fotballens samfunnsregnskap «Social Return on Investment (SROI)» viser at fotballen bidrar med 46 milliarder kroner til det norske samfunnet. Fotball er samfunnets beste forsvar mot utenforskap, mentale helseproblemer og inaktivitet.
For at vi skal ta dette ansvaret og skape mer samfunnsbyggende aktivitet, trenger vi sterke partnerskap med offentlige og private aktører. For å gi alle som ønsker det muligheten til å delta i meningsfulle aktiviteter, er vi avhengige av godt samarbeid med både private og offentlige aktører for å sikre gode rammebetingelser. Dette gjelder spesielt innen anlegg og klubbøkonomi. Sammen kan vi skape bærekraftige løsninger som styrker fotballens rolle i samfunnet og gir varige fordeler for flest mulig.
Kun gjennom partnerskap med offentlige og private aktører kan vi få tilgang på nødvendige ressurser for å realisere visjonen vår om fotball for alle.
Norsk fotball har vedtatt at NFF skal ta en aktiv rolle som endringsagent i internasjonal fotballpolitikk. Vi skal være tydelige i verdidebatter og jobbe for å ta vare på interessene til norsk fotball. Dette inkluderer tilgang til internasjonale konkurranser, deling av erfaringer og kunnskap om både bredde- og toppfotball, og å sørge for at spillernes helse ikke ofres til fordel for kommersielle interesser, som kamptetthet.
NFF skal også samarbeide med andre land og forbund for å fremme godt styresett, åpenhet, fair play og universelle verdier som menneskerettigheter og bærekraft.
Ambisjonen om å påvirke fotballens internasjonale utvikling krever prioritering og hardt arbeid. Alt internasjonalt arbeid skal bygge på kompetanse og godt faglig håndverk. For å lykkes må norsk fotball være representert i sentrale beslutningsfora, og aktivt bygge allianser med forbund og ikke-statlige organisasjoner (Non-Governmental Organisations, “NGOs”) som har sammenfallende verdier og målsettinger.
Innen 2030 skal vi
Søke støtte fra og samarbeid med offentlige og private aktører, særlig innen anlegg, frivillighet, kvinnefotball og bærekraft. Dette inkluderer 1,9 milliarder kroner til Fotballens Miljøfond.
Utvikle offentlig-private samarbeidskonsepter for prioriterte områder og videreutvikle etablerte prosjekter som Lys mellom husan, Jenter i skuddet, Rosa sko, UEFA Playmakers, og Fotball for målene.
Øke bistanden til klubbene i arbeid mot nasjonale og lokale politiske myndigheter, og tydeliggjøre roller og ansvar i dette arbeidet mellom forbund, krets og interesseorganisasjoner.
Arbeide for å styrke norsk fotballs gjennomslagskraft internasjonalt ved representasjon i viktige fora og bedre koordinering mellom internasjonale representanter og relevante aktører. Hovedmålet er norsk representasjon i UEFAs eksekutive komité.
Bygge internasjonale allianser for å ta vare på viktige verdier, og delta aktivt og kunnskapsbasert i internasjonale debatter om åpenhet, inkludering, antikorrupsjon og menneskerettigheter, samt jobbe for at internasjonale organisasjoner tar vare på disse prinsippene ved tildeling av mesterskap.
Neste side