Dialog, åpenhet og styring

Hvorfor er dette viktig for å nå målene våre?
Dialog og åpenhet bidrar til å bygge tillit, fremme samarbeid og sikre at NFF er i stand til å håndtere utfordringer på en transparent og effektiv måte. For NFF er det avgjørende å ha tillit i samfunnet, blant våre klubber, supportere og interesseorganisasjoner. Tillit gir oss mulighet til å øke antall medlemmer, sikre stabile inntekter, ha større gjennomslagskraft og utvikle vår posisjon som en betydningsfull og ansvarlig samfunnsaktør.
De siste årene har NFFs omdømme bedret seg, men likevel er det mange som ikke har full tillit til NFF. Dette er noe vi aktivt skal arbeide med. Åpen og ærlig kommunikasjon med transparente prosesser skal vise at vi etterlever NFF sine verdier, samtidig som vi bygger sterke relasjoner og opprettholder vår troverdighet som samfunnsaktør. Enkelte supportergrupperinger er skeptiske til det institusjonelle, og kamp mot det etablerte er en del av kulturen.
I en slik relasjon kan man aldri garantere full tillit, men vi kan og skal jobbe målrettet og med innsikt for å gjøre forholdet og dialogen så trygg og tillitsfull som mulig.
God styring er et nødvendig fundament for tilliten til norsk fotball og NFF. Uten integritet, åpenhet og ansvarlighet er det utfordrende å oppfylle samfunnsansvaret vårt og bygge nødvendig tillit som igjen er nødvendig for å representere og fremme klubbenes interesser. Gjennom tydelig og strategisk ledelse, bedre virksomhets- og risikostyring og flere tiltak for å fremme dialog, skal vi sikre at NFF leverer på sitt oppdrag: å samle, utvikle og styrke fotballen i hele Norge.
Fotballdemokratiet
Fotballdemokratiet i Norge er en av våre største styrker. Norge skiller seg fra de fleste andre forbund når det gjelder styringsform ved at Norges Fotballforbund driver alle liganivåene fra bredde til topp, at klubber inkludert de profesjonelle eies av medlemmene, og ved at alle klubber har direkte oppmøte- og stemmerett på krets- og forbundsting. Dette sikrer fotballens forankring i fellesskapet, og gir medlemmene en unik mulighet til å påvirke utviklingen av norsk fotball.
Oppmøtet på krets- og forbundsting er gjennomgående lavt, og dette utfordrer fotballdemokratiet. For at det skal fungere godt, må vi både lytte til medlemmenes synspunkter og sørge for ansvarlig styring til det beste for fellesskapet. Samtidig står vi i en tid med et tøffere debattklima, økt polarisering og populisme – delvis drevet av tilgangen til mange medieplattformer. Disse samfunnstrendene påvirker også norsk fotball og hvordan vi diskuterer og tar beslutninger.
De siste årene har vi sett en økende tendens til at medlemmer koordinerer aksjoner i enkeltsaker utenfor rammene av medlemsdemokratiet, noen ganger på en måte som utfordrer sikkerheten på stadion og kampavviklingen. Slike handlinger kan skade fellesskapet og undergrave verdiene som fotballdemokratiet bygger på. Dette gjør grunnstrukturen i fotballdemokratiet mer sårbar enn før, og det krever at vi sammen må beskytte og styrke dem.
Et levende fotballdemokrati skal legge til rette for meningsutveksling, lokal forankring og bred deltakelse. Samtidig må vi sikre en god balanse mellom lokal involvering og eierskap på den ene siden, og ansvarlig styring og innovasjon på den andre.
For å lykkes trenger vi tydelige mandater for klubb- og forbundsledelsen, slik at de får handlingsrom til å styre effektivt og til fellesskapets beste. Samtidig må vi styrke oppslutningen rundt fotballdemokratiet, fordi engasjement fra medlemmer og klubber er nøkkelen til lokal og nasjonal utvikling.
I denne strategiperioden skal vi jobbe for å styrke den norske modellen og utforske nye måter å organisere og lede norsk fotball på, alltid med fellesskapets beste som mål. Vi skal verne om den norske modellen med selveiende klubber bestående av personlig medlemmer som styres av demokratisk valgte organer. Vi tror på kraften i samarbeid og samhold slik at vi sikrer et sterkt og bærekraftig fotballdemokrati for fremtiden.
Innen 2030 skal vi
Øke deltakelse på forbundsting, kretsting og toppklubbenes årsmøter.
Skape flere og bedre arenaer for informasjonsutveksling og debatt med klubber, interesseforeninger, spillere og supportere, – nasjonalt og lokalt.
Analysere og vurdere tiltak for å se på effektive og velfungerende styringsmodeller som bidrar til representativ og ansvarlig styring, innovasjon og langsiktig utvikling.
Øke tilliten til NFF blant klubbene (måles i klubbundersøkelsen), blant supportere (måles blant billettkjøpere), i befolkningen og blant fotballinteresserte (UEFA / Nielsen).
Øke kjennskapen til fotballens samfunnsbidrag og til arbeidet med bærekraftsmålene (f.eks. fotball for alle og bærekraftige anlegg).
Produsere SoMe-innhold som forteller de gode historiene fra hele fotballen – fra bredde til topp, dommere, trenere, ledere, frivillige og supportere.
Neste side