Stolte øyeblikk for Norge

Hvorfor satser vi på dette?
Suksessrike landslag og toppklubber har en avgjørende rolle i å sikre rekruttering og økonomisk bærekraft for norsk fotball. Prestasjoner på toppnivå skaper stolthet og økt engasjement og genererer inntekter som bidrar til finansieringen av hele fotballpyramiden. For eksempel er det estimert at A-herrer vil generere et overskudd på godt over 200 millioner kroner i 2025, som går rett tilbake til utviklingen av norsk fotball. Dette viser hvordan toppfotballen fungerer som en motor for bredden, og bidrar til at fotballen skal være for alle.
Den største inntektskilden til Norges Fotballforbund er salg av TV-rettigheter for toppfotballen. Totalavtalen med TV 2 beløper seg til 750 millioner kroner og utgjør nesten halvparten av NFF sine inntekter.
Landslag
A-landslagene våre samler og engasjerer hele Norge, noen ganger i begeistring, noen ganger i fortvilelse. Vi har spillere i verdensklasse på kvinne- og herresiden, og vi får stadig nye talenter som hevder seg internasjonalt. Kvinnelandslaget har kvalifisert seg til alle verdens- og europamesterskap i historien, men har ikke prestert som forventet i de siste mesterskapene. Herrelandslaget har ikke kvalifisert seg til et mesterskap siden 2000.
For å bedre landslagsprestasjonene arbeider vi målrettet med en helhetlig tilnærming til spillerutvikling, spillestil og rammebetingelser. Dette gjør vi i tett samspill med toppklubber, krets og gjennom vårt landslagsløp. Med kompetanseoverføring og god samhandling skal den norske sportslige plattformen skape en rød tråd som binder lagene sammen og skaper forutsigbarhet for spillerne gjennom landslagsløpet. På aldersbestemt landslagsnivå har vi fokus på utvikling og å evaluere prestasjoner, og mindre fokus på resultat. Det er prestasjonen vi først og fremst kan gjøre noe med. Vi jobber med å bygge en tydelig identitet i spillestilen, forbedre de delene av spillet hvor vi ser vi har utfordringer, samt følge med på utviklingen av internasjonal fotball og tilpasse oss nye trender til den norske modellen.
Vi er utrolig takknemlig for supporterne som følger oss i medgang og motgang, og de gir oss en ekstra dimensjon å spille for.
- Martin Ødegaard

Nasjonalt treningsanlegg
Toppfotball handler om marginer, og vi jobber aktivt for å hente ut «det lille ekstra» som kan gjøre den store forskjellen. Våre beste spillere har lite tid sammen på landslagssamling, både på aldersbestemte landslag og A-landslag.
For å gi spillerne våre de beste mulighetene til å prestere, må vi optimalisere tiden de har sammen. Et nasjonalt treningsanlegg vil være en nøkkel til dette. Vi har behov for et sted som sikrer optimale treningsforhold og forberedelser for landslagene våre. Samtidig blir treningsanlegget et samlingspunkt for alle som jobber i og rundt toppfotballen i Norge, og et kraftsenter for kunnskap og kompetanse som hele Fotball-Norge, fra bredde til topp, kan dra nytte av.
De fleste av våre konkurrenter har allerede slike anlegg, og vi trenger det samme for å holde tritt i en stadig tøffere internasjonal konkurranse. I dag har vi kritisk lav tilgang på naturgressanlegg for landslagene våre, noe som hemmer utviklingen. For å sikre fremtidig suksess for både aldersbestemte lag og A-landslag, er et nasjonalt treningsanlegg avgjørende.

Toppklubb
Klubbene øverst i fotballpyramiden på herre- og kvinnesiden spiller en avgjørende rolle i utviklingen av norsk fotball. På herresiden har vi sett en positiv utvikling og imponerende enkeltprestasjoner. Særlig har økt fokus på talentutvikling og styrking av klubbøkonomien gitt resultater. Likevel øker avstanden til internasjonale konkurrenter, både sportslig og økonomisk. For å lykkes med en bærekraftig utvikling over tid må vi ha flere toppklubber som hevder seg i Europa, skape et enda bedre fotballprodukt for å øke klubbenes inntekter og utvikle spillere som kan selges til utlandet for høye summer.
På kvinnesiden markerer enkelte klubber seg i Europa, men vi må øke innsatsen for å holde tritt med en akselererende utvikling internasjonalt, der mange klubber og ligaer profesjonaliseres. I Toppserien er det store forskjeller når det gjelder publikumstall, markedsinntekter og sportslig nivå. Vi skal heve kvaliteten, sportslig og kommersielt i flere klubber for å øke konkurransekraften og legge til rette for tettere samarbeid mellom forbund, klubber og ligaforening på herre- og kvinnesiden.
Den profesjonelle fotballen på både herre- og kvinnesiden er i en rivende utvikling. Fotball-verden endrer seg, og våre toppklubber må tilpasse seg det nye landskapet samtidig som vi tar vare på det særnorske.
I denne strategiperioden må vi utforske alle muligheter for å finne de marginene som kan hjelpe toppklubbene våre å holde følge med de europeiske konkurrentene. Samtidig må vi nøye vurdere hvilke endringer som passer best i den norske modellen.
I 2030 skal vi ha ligaer på både herre- og kvinnesiden som er sportslig og kommersielt attraktive, og som kan hevde seg internasjonalt. På kvinnesiden ønsker vi å være en av seks profesjonelle ligaer i Europa (ref. UEFAs kvinnefotballstrategi).
Talentutvikling – samarbeid mellom klubb, krets og forbundet sentralt
Et tett samarbeid mellom toppklubbene og kretsene har gitt flere muligheter for de mest lovende spillerne, både jenter og gutter, samtidig som det har styrket kunnskapen og kompetansen i toppklubbene. Klubbene har satset på ungdomsarbeid og bedre infrastruktur, noe som har sikret en jevn strøm av unge talenter til ligaen.
I sentrum av strategien står spilleren som menneske – med helhetlig utvikling som mål. Ved å samarbeide tettere mellom klubb-, krets- og landslagstrenere, kan vi tilpasse oppfølgingen til hvert enkelt talent. I den kommende strategiperioden skal vi bli enda bedre på å skreddersy opplegg som hjelper spillerne å nå sitt fulle potensial.
Landslagsskolen er NFF sin talentutviklingsmodell som gjennomføres av kretsene i tett samarbeid med bredde-, semiprofesjonelle og toppklubber. Landslagsskolen skal videreutvikles slik at vi har en bred modell som fanger opp våre største talenter uavhengig av kjønn eller hvor man kommer fra. I de aldersbestemte landslagene skal vi gi våre beste spillere erfaring fra øverste internasjonale nivå, særlig gjennom deltakelse i aldersbestemte mesterskap.
Samtidig som vi jobber for å utvikle de beste spillerne som kan gi oss stolte øyeblikk på landslaget, er det like viktig at reisen dit er verdifull for alle – uansett hvor den ender. Vi vil at hver spiller skal oppleve glede, inspirasjon og personlig utvikling på veien. Denne tilnærmingen sørger også for at de som når toppen, er godt forberedt til A-landslagsspill.
Den norske toppspilleren er et resultat av vår unike fotballmodell, der bredde og topp går hånd i hånd, og sterke barneidrettsbestemmelser legger grunnlaget. Fra de første sparkene på en lokal bane til spill på internasjonale arenaer, skal spillerne bære med seg verdier som samhold, respekt og ansvar. De verdsetter både egen og medspillernes utvikling, og setter alltid laget først.
Dette verdigrunnlaget gir norske toppspillere et klart konkurransefortrinn. Vi fokuserer på å utvikle hele mennesket, med mental styrke som en sentral del av reisen. Den norske modellen skaper dyktige spillere og rollemodeller som verdsetter det de representerer og bidrar positivt både på og utenfor banen.
Supportere
Vi har et stort mangfold av supportere: stående og syngende, langsidesupportere, familier, barn og unge, veteraner, ultras, sofa-supportere og nøytrale entusiaster. En av grunnene til at øyeblikk og prestasjoner i toppfotballen samler hele nasjonen - bygd og by på tvers av generasjoner - er fotballens unike supporterkultur. Den endrer seg stadig, og de siste årene ser vi flere yngre supportere, også som et resultat av kvinnefotballens innmarsj. Norsk fotball styrkes av engasjementet, lidenskapen og støtten som supporterne gir våre toppklubber og landslag. Dette er også en viktig inntektskilde for hele norsk fotball.
NFF og norsk fotball skal møte alle supportere med åpenhet, dialog, respekt og nysgjerrighet for underliggende supporterkultur.
Vi skal stille klare krav til at supportere bidrar til et trygt og inkluderende miljø, både på tribunene og i diskusjonsforum. Respekt for andre sine synspunkter og trygghet for alle er grunnleggende verdier. Samtidig ønsker vi å styrke den unike tilhørigheten fotballen skaper, slik at den virkelig kan være en møteplass for alle, også supportere.
Mål
A-landslagene skal til mesterskap.
Les mer
Forsterke samspillet mellom bredde og topp.
Les mer
Utvikle nasjonalt treningsanlegg.
Les mer
Utvikle et enda sterkere prestasjonsmiljø i våre alderstemte landslag, og videreutvikle miljøer hvor vi er modige og nysgjerrige og ser på variasjon i spillet som naturlige deler av læringsprosessen.
Kvalifisere til UCL og avansere fra ligafasen i UWCL. Eliteserien skal være en topp 14-liga og Toppserien en Topp 6-liga i Europa.
Støtteapparatet for landslag og landslagsskolen skal bestå av minst 25% kvinner innen 2030.
Vi skal øke inntektene i norsk toppfotball.
Prioriterte oppgaver
Styrke en helhetlig tilnærming og en tydelig norsk identitet i spill, ledelse og trening, basert på den sportslige plattformen.
Les mer
Legge til rette for økt eksponering mot internasjonal motstand ved å prioritere deltakelse i aldersbestemte mesterskap og kvalitetsturneringer.
Vurdere nye modeller for forretningsutvikling i toppklubbene, herunder analysere særnorske rammevilkår som regler for investeringer, eierskap, skatt, styring av klubb mv.
Styrke samarbeidet i spillerutviklingen mellom klubb, krets og forbund, samt med interesseorganisasjoner og internasjonale miljøer.
Utvikle planer for et nasjonalt treningsanlegg, med sikte på investeringsbeslutning i 2026. Vi skal etablere de første treningsbanene først. Resten av treningsanlegget skal ferdigstilles i løpet av strategiperioden.
Styrke samarbeide med høyskoler, universitet og andre samarbeidspartnere på områdene fysisk trening, mental helse, analyse, innsikt og forskning. Spesielt med tanke på aldersbestemte landslag.
Videreutvikle den norske talentutviklingsmodellen og optimalisere den enkelte spillers utviklingsløp. En nasjonal Landslagsskole fra 12-17 år, skreddersydd oppfølging og internasjonal erfaring på aldersbestemte landslag, i tett samarbeid med toppklubbenes akademier og andre gode utviklingsmiljøer i klubb.
Vi skal styrke kompetansen og kapasiteten for supporterkontakt, slik at vi kan møte supporterne der det er behov og viktigst, koordinere bedre og bygge en løpende dialog preget av gjensidig respekt og tillit.
Prioriterte oppgaver for toppfotballen på kvinnesiden er i satsingsområdet «En ny suksessepoke for norsk kvinnefotball».
Les mer
Neste side