Fremtidsrettet organisasjon

Hvorfor er dette viktig for å nå målene våre?
Effektiv organisering, et godt arbeidsmiljø, stort engasjement og endringsvilje er avgjørende for at NFF skal være drivkraften i arbeidet med å nå norsk fotballs strategiske mål. Med en verden i rask endring og en organisasjon som vokser, må vi tilpasse oss nye behov, fordele ressursene smartere og sikre en god arbeidsflyt mellom sentraladministrasjonen, kretsene og klubbene.
NFF er en kompetansebedrift som skal ligge i forkant av utviklingen i fotballen. Vi skal ha et arbeidsmiljø som kjennetegnes av godt lederskap og medarbeiderskap, som fremmer en konstruktiv, åpen og positiv tilbakemeldingskultur og der alle inspireres til å levere sitt beste. Vi skal satse på kompetanseutvikling for ansatte, slik at vi kan møte fremtidens krav og utfordringer med faglig dyktighet og innovasjon.
En inkluderende og positiv kultur skal prege NFFs arbeidsmiljø. Mangfold gir merverdi, og ved å innhente de beste hodene og utvikle talenter med ulik bakgrunn og perspektiver, bygger vi en sterkere organisasjon. Vi skal aktivt styrke samspillet mellom forbund, kretser, topp- og breddeklubber og interesseorganisasjoner.
Vi skal etablere rutiner for kontinuerlig evaluering og tydelig måling av fremdrift. Gjennom årlige statusrapporter og åpen dialog sikrer vi transparens og forpliktelse til våre mål.
Organisasjonsutvalget og kretsenes rolle
Kretsene har en sentral rolle i utviklingen av norsk fotball, og vi skal arbeide med samarbeidsregioner for å skape bedre synergier og ressursbruk. Samtidig skal både NFF og kretsene drive effektivt og være serviceinnstilte, med mål om å gi klubbene den støtten de trenger for en enklere og bedre hverdag.
Vi står overfor økende ressursforskjeller i den norske befolkningen, en omfattende anleggskrise med utfasing av gummigranulat samt demografiske utfordringer med flere spillere på mindre flater i byene og færre spillere i distriktene. Dette krever at kretskontorene styrker sin politiske kompetanse og evne til å spille en strategisk og rådgivende rolle i lokalmiljøet. Kretsene skal bistå klubbene i sin region med veiledning og koordinering, slik at de kan møte lokale utfordringer på en målrettet måte. Kretsenes arbeid skal omfatte hele fotballkjeden i regionen, fra å styrke breddefotballen til å fremme toppfotballens utvikling. Slik kan vi sikre en helhetlig og bærekraftig vekst i norsk fotball.
Innen 2030 skal vi
Forbedre likestilling ved at 50% av administrative nyansettelser og 20% av treneransettelser fra og med 2030 er kvinner, for alle ansettelser i NFF sentralt og i kretsene.
Styrke samarbeidet mellom kretser, og mellom krets og sentraladministrasjon, med tydelig ansvarsfordeling og effektiv ressursbruk.
Tydeliggjøre ansvar og sette av ressurser til tiltak for organisasjonsutvikling i NFF.
Løpende oppdateringer og evaluering av våre strategiske målsettinger, både sentralt og i kretsene, skal gjennomføres med helhetlige og konsekvente metoder.
Les mer
Gjennomføre kompetansekartlegging og systematisk planlegging for hvem som skal ta over viktige roller i NFF og tilby utviklingsprogrammer for ledere og medarbeidere.
Bygge en inkluderende og positiv organisasjonskultur, blant annet gjennom optimalisering av internkommunikasjon og samarbeidsverktøy for å fremme dialog og kunnskapsdeling.
Neste side