Kunnskap og kompetanse som konkurransefortrinn

Hvorfor satser vi på dette?
Norsk fotball har store ambisjoner, til tross for at vi har lavere folketall og mindre ressurser enn mange andre land. For å lykkes må vi finne konkurransefortrinn som løfter prestasjonene våre uten å kreve store økonomiske investeringer.
Utvikling av fotballkunnskap- og kompetanse er et slikt fortrinn, og godt samarbeid er avgjørende for å utnytte dette potensialet. Gjennom samspill og koordinering av ressurser, fra sentralleddet til kretser og klubber, kan vi øke vår samlede sportslige kraft.
Vi ser et stort utviklingspotensial gjennom et tettere samarbeid med øvrig arbeidsliv og universitetssektoren. Dette åpner for et rikere samspill mellom fotballen, universiteter og høgskoler med tanke på utdanning, forskning og kompetanseutvikling i fotballen, både sentralt og regionalt.
Gjennom økt satsing på kunnskap og kompetanseutvikling har vi som fotballnasjon mulighet til å ta en ledende rolle internasjonalt, strategiske fordeler, øke vår konkurransekraft og samtidig fremme våre verdier som like muligheter, åpenhet og demokrati.
Topptrener og lederutvikling
Dyktige trenere og ledere er grunnlaget for utvikling av spillere og klubber. Vi trenger profesjonelle trenere på internasjonalt nivå som kan drive utviklingsarbeidet i toppklubber og på landslag.
Vi ønsker å etablere en nasjonal modell for trenerutvikling som kobler sammen formell utdanning, etterutdanning og klubb-baserte utviklingsprogrammer. Målet er å styrke trenerkompetansen både på kvinne- og herresiden, samtidig som vi skaper en sterkere delingskultur mellom bredde- og toppfotball.
For å møte fremtidens behov trenger vi solide klubber med gode ressurser og høy sportslig kompetanse. Derfor vil vi prioritere et omfattende kompetanseløft for ledere og trenere i klubbene og NFF. Dette løftet skal drive utvikling for kvinne- og herresiden på alle nivåer i norsk fotball.
Gjennom et tett samarbeid og deling av innsikt og erfaringer skal vi sørge for at norsk fotball fortsetter å vokse, med sterke bånd mellom alle deler av fotballfamilien.
Utviklingen av et nytt nasjonalt treningsanlegg skal skape et høyprestasjonsmiljø for hele fotballpyramiden med fokus på kompetanse, innsikt og utvikling av en sterk prestasjonskultur. Anlegget vil også bli et kraftsenter for trener- og lederutvikling der ressursene samles i ett hus for å knytte teori og praksis tettere sammen. Dette gir unike muligheter for å følge landslagstreninger underveis i utdanningen, noe som bidrar til en helhetlig læringsopplevelse og styrker koblingen mellom utdanning og toppidrett.
Breddetrenere
Vi har i dag for lite innsikt i status for Klubb-Norge når det gjelder antall trenere, kompetansenivå og kjønnsfordeling. For å få et bedre bilde må vi forbedre klubbenes krav til registrering i Fotballens Informasjons- og kommunikasjonssystem (FIKS).
Kompetanseheving for barne- og ungdomstrenerne er sentralt for å sikre gode opplevelser og et inkluderende miljø i fotballen. Trenerne er ofte de første menneskene barna møter i fotballen, og har derfor en nøkkelrolle i å skape gode opplevelser.
Flesteparten av trenerne fullfører kun delkurs 1 i Grasrottrenerutdanningen. For å øke gjennomføringen av flere delkurs må vi tilby fleksible, klubbnære kurs og styrke samarbeidet mellom klubb, Kretsansvarlig Sport og Kretsansvarlig Trenerutvikler, samt bruke flere trenerveiledere.
Økonomi er fortsatt en barriere for trenerutdanning i enkelte klubber med enorm variasjon i kostnader. Vi må redusere disse forskjellene slik at økonomi ikke hindrer deltakelse.
Det er også stor mangel på kvinnelige trenere, særlig med trenerutdanning. For å forbedre dette må vi finne og måle konkrete antall, utvikle flere og bedre skreddersydde tiltak og aktivt rekruttere kvinner og mødre. Fotballkretsene må jobbe lokalt for å rekruttere og beholde kvinnelige trenere, og en helhetlig strategi for trenerutvikling – fra grasrot til toppnivå – er nødvendig for å støtte kvinner på alle nivåer.
Dommerutvikling
Dommere er en viktig ressurs for å avvikle kamper med gode sportslige konkurransevilkår, sikre trygge rammer og fair play på banen. For å få til dette trenger vi flere dommere, både i bredden og på toppen.
Andelen kvinnelige dommere og veiledere er fortsatt altfor lav, og vi har sett en liten nedgang i forrige strategiperiode. Derfor er det ekstra viktig å satse målrettet for å både rekruttere og beholde flere kvinnelige dommere, og gi dem den støtten de trenger for å lykkes. Vi skal også legge til rette for ulike livsfaser, som graviditet og familieliv, slik at alle får muligheten til å vende tilbake til fotballen.
For å øke både kvantitet og kvalitet må vi legge til rette for bedre oppfølging av dommerne i klubbene. Det betyr å etablere gode fadderordninger, og å utvikle og bistå dommeransvarligrollen i klubbene. Kretsansvarlig Dommerutvikling spiller en nøkkelrolle i å støtte klubbene i denne prosessen.
Trygge rammer er avgjørende for å rekruttere, beholde og utvikle dommere. Vi må styrke arbeidet med å skape et inkluderende miljø som er fri for hets og unødvendig press. Faglige og sosiale møteplasser vil være viktige for å beholde dommere og styrke fellesskapet.
På samme linje som spillerne har også dommerne behov for tett oppfølging og utviklingsmuligheter. Faddere og veiledere blir svært viktige for å gi dommerne trygghet og forutsigbar utvikling. For å skape bedre struktur og kvalitet i dommerutviklingen ønsker vi å utarbeide en sportsplan for dommere.
Kretsansvarlig Dommerutvikling er også sentral i å identifisere og utvikle talenter. Gjennom å videreutvikle vårt talentutviklingsprogram, NORCORE, vil vi gi de ivrigste et godt utgangspunkt for å bli så gode som mulig med toppfotballen som et naturlig mål.

Teknologi som hjelpemiddel
De siste årene har nye teknologiske verktøy for trener- og dommerutvikling eksplodert internasjonalt. Norsk fotball har blant annet tatt i bruk kunstig intelligens (KI) og kampdata. Vi har etablert digitale tjenester for trenerutvikling (tiim), nye e-læringsmoduler og gitt dommerne bedre verktøy for å sikre mer rettferdige kamper (blant annet VAR).
NFF har lagt vekt på tiltak som styrker rettferdighet i dømmingen, tryggheten og fellesskapet blant dommerne. Konkretisering av disse tiltakene vil komme i den nasjonale sportsplanen for dommere.
Kvinner i fotballen
Vi trenger flere kvinner i fotballen, i alle roller. For å nå dette målet skal vi aktivt rekruttere og utdanne flere jenter og kvinner til stillinger og verv i klubb, krets og forbund. Samtidig vil vi inspirere og utdanne kvinnelige trenere, ledere og dommere, og vise at fotball kan være en profesjonell karrierevei for kvinner.
Alle med leder- og treneransvar skal sikre at rekrutteringsprosessene inkluderer kvinnelige kandidater. Hvis kvinner ikke søker seg til rollene selv, må vi aktivt oppsøke dem.
Det er avgjørende at vi beholder de kvinnelige trenerne, dommerne og lederne som allerede er en del av fotballen. For å lykkes med dette må vi støtte dem på en god måte gjennom livsfaser som graviditet, fødsel og småbarnstid. Vi må skape arenaer og møteplasser der de opplever tilhørighet, blir verdsatt og sett, og hvor de kan opprettholde kontakten med sporten de brenner for. Slik legger vi grunnlaget for at de kan komme enda sterkere tilbake.
Vi ønsker å støtte kvinnelige spillere i overgangen fra spillerkarriere til nye roller i fotballen. Gjennom strategisk rekruttering vil vi bringe kvinner tilbake til sporten som trenere, ledere, dommere og andre nøkkelpersoner. Slik styrker vi mangfold og inkludering i fotballen.
Statistikk 2024
Kvinnelige trenere
4 714
antall
Kvinnelige ansatte sentralt
27
prosent
Kvinnelige ansatte i krets
24
prosent
Kvinner i klubbadministrasjon
39
prosent
Spillernes stemme
NFF skal sikre at spillerperspektivet blir tatt vare på. Vi skal involvere spillerrepresentanter fra bredde og topp i beslutningsprosesser som påvirker spillernes hverdag og rettigheter. Særlig i større avgjørelser skal spillernes stemme bli hørt og ha reell innflytelse. Videre skal vi prioritere skadeforebygging, behandling og oppfølging i samarbeid med Idrettens Helsesenter, med særlig fokus på kvinnehelse.
Når spillerkarrieren er over, skal utøvere få støtte til å omstille seg gjennom karriererådgivning og utdanningsmuligheter. NISO vil spille en enda sterkere rolle som en naturlig støttespiller i denne prosessen.
Mål
1 000 nye dommere (fra 4 000 til 5 000) – hvorav minst 1 av 5 er kvinner.
Alle klubber i Eliteserien, OBOS-ligaen, Toppserien og 1. divisjon kvinner har sportslig leder, utviklingsansvarlig og trenerutvikler.
Alle lag som ligger under paraplyen Toppfotball skal ha kvinnelige trenere (i henhold til avtale mellom Toppfotball Kvinner, Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund) og ledere.
Alle lag i barnefotballen skal ha trenere som representerer ulike kjønn. For lagene i ungdomsfotballen skal klubbene ha minimum 25% kvinnelige trenere.
Norsk fotball skal føre oversikt over antall kvinner som jobber heltid eller fulltid i fotballen og jobbe systematisk med å øke dette antallet hvert år i strategiperioden.
Årlig deltakelse: 10 000 deltakere på Grasrottrener delkurs, hvorav minst 2 000 skal være kvinner.
40% kvinnelig representasjon i alle kretsstyrer, og en representasjon av kjønnene blant kretsledere og nestledere. Norske klubber skal jobbe for at ulike kjønn er representert med 30% i klubbstyret.
Alle klubber må ha ansatte som imøtekommer krav om trenere med rett utdanning/lisens.
Prioriterte oppgaver
Utvikle en helhetlig strategi for trenere, ledere, dommere, kvinner i fotball og spillere.
Trenere
Etablere en nasjonal strategi for trenerutdanning som styrker utviklingen av trenere på alle nivåer.
Rekruttere og utdanne flere trenerveiledere i klubbene for å heve kvaliteten lokalt, og tilby utdanning for fysiske trenere, analytikere og sportslig ledelse.
Samarbeide med universiteter for å tilby studiepoenggivende og næringsbaserte mastergrader for trenere.
Forbedre registering i FIKS for å forbedre innsikt i antall trenere, kompetansenivå og kjønnsfordeling.
Styrke og videreutvikle UEFA-stigen som grunnpilar i trenerutdannelsen.
Innhente internasjonale referanser for å gjøre trenerutdanning til et konkurransefortrinn.
Ledere
Videreutvikle kretsstrukturer for å utdanne flere og bedre ledere.
Tilby erfaringsbaserte mastergrader og ledelsesprogram for fotballedere.
Forbedre samarbeid mellom kretser og sentralt ansatte for bedre erfaringsdeling og ressursutnyttelse.
Dommere
Rekruttere og beholde flere dommere ved å styrke utvikling i klubbene, og sørge for nok ressurser i klubb og krets for å støtte kompetanseløft for dommere.
Styrke oppfølging av rekrutterings- og kretsdommere med faddere, veiledere og mentorer, samt gode møteplasser.
Bruke futsal som arena for å rekruttere, beholde og utvikle dommere.
Gjennomføre tiltak for å skape trygge rammer for dommere i bredden.
Videre styrking av dommerområdet, faste dommerteam i Toppserien og profesjonalisering av dommerne.
Kvinner i fotballen
Vurdere lisenskrav til flere kvinnelige ansatte og trenere i toppklubber, og stille krav til kvinnelige trenere i barnefotballen.
Styrke rekruttering, oppfølging og utdanning av kvinnelige ledere, sportssjefer, trenere, dommere og veiledere.
Implementere en helhetlig modell for utvikling av kvinnelige trenere fra UEFA C til UEFA Pro.
Spillere
Spillerrepresentanter fra bredde og topp skal involveres i beslutninger som påvirker deres hverdag og rettigheter, særlig i større avgjørelser der deres stemme skal ha reell innflytelse.
Forbedre innsikt og kompetanse på å trene kvinner som kvinner og jenter som jenter: styrke trenerkompetanse, medisinsk kompetanse og skadeforebygging for jenter og kvinner.
Neste side