Fotballanlegg for alle

Hvorfor satser vi på dette?
Fotballanlegg over hele landet er grunnlaget for vår aktivitet. Gode anlegg er nøkkelen til å inkludere flest mulig, lengst mulig, og på best mulig måte. For at klubbene skal blomstre, trenger de solide anlegg og klubbhus, spesielt i distrikter med store avstander og i områder med utfordrende levekår.
Mange fotballanlegg i distriktene har store utfordringer med kvalitet og tilgjengelighet. Dette påvirker spillernes erfaringer og utvikling. Norges klima og geografi har gjort kunstgress til en nøkkel for aktivitetsvekst og kvalitet på aktivitetene.
Med omsetningsforbudet mot gummigranulat fra 2031 står vi overfor en av de største utfordringene i vår tid. Gode alternativer som fungerer for helårsdrift under norske forhold finnes ennå ikke, og utviklingen av nye løsninger vil kreve betydelige investeringer.
Baner skal bygges og rehabiliteres med alternativt ifyll. Unntaksvis må gummigranulat brukes når det er nødvendig for å sikre god nok fotballaktivitet. Denne strategien sikrer både fleksibilitet for klubbene, og en gradvis overgang til miljøvennlige løsninger.
Vi står midt i en anleggskrise når det gjelder både vedlikehold og tilgang. Hele 400 av 1779 kunstgressbaner må fornyes innen to år, og pressområder sliter med lav dekning. Klubber og kommuner møter store utfordringer med å oppgradere baner til fremtidens krav. Miljøvennlige alternativer er dyrere og mer krevende, særlig om vinteren, noe som setter både økonomien og driften i klubbene under press. Kretsene må være rustet med kunnskap og ressurser for å hjelpe baneeierne med smarte valg når det gjelder rehabilitering, bygging og drift.
Omstillingen, som er estimert å koste over 7,3 milliarder kroner, kan ikke bæres av fotballen alene. Miljøomstillingen må finansieres av staten, i samarbeid med fotballen og næringslivet for å gi økonomisk støtte til klubber og baneeiere. Politisk påvirkning må styrkes på alle nivåer, lokalt, regionalt og nasjonalt, med tydelig ansvarsfordeling mellom forbund og kretser for å sikre effektiv og koordinert innsats.
Dette gjør at vi må vurdere sammensetningen av styrer og besluttende organer for å sikre at de politiske prosessene får optimal støtte.
Det er behov for bedre samarbeid med myndigheter for å håndtere anleggsutfordringer og økonomisk støtte til klubber og baneeiere. Klubber og kommuner står overfor store utfordringer med å oppgradere kunstgressbanene iht. framtidige krav.
Vi skal styrke nettverkene med kommuner som allerede er i en omstillingsfase, slik at deres erfaringer kan deles og brukes som veiledning for andre baneeiere. Kretsene og den sentrale anleggsseksjonen vil samarbeide tett for å gi baneeierne best mulig støtte i rehabilitering, bygging og drift av anlegg.
NFF må sikre god kommunikasjon og støtteordninger som gir forutsigbarhet for anleggseiere. Vi er avhengig av et offentlig miljøfond. Denne omstillingen krever at vi jobber sammen og henter frem det beste i oss selv. NFF må ta en tydelig lederrolle, både internasjonalt, nasjonalt og lokalt.

Mål
1800 kvalitetsanlegg.
Les mer
Utvikle nasjonalt treningsanlegg.
Les mer
Sikre 600 millioner kr utbetalt i støtte til baneeiere i omstillingen til alternative ifyll.
Sikre 1,9 milliarder til Fotballens Miljøfond, som skal dekke rehabilitering av baner med akuttbehov, omstilling til fremtidsrettet undervarme og sikre at baneeiere kan teste nye bærekraftige produkter som kommer til markedet, uten egenrisiko.
Anlegg og finansiering av omstilling fra gummigranulat som del av partiprogrammene til de største partiene i Norge.
Få futsal anerkjent som en egen idrettsgren i alle kommuner med tilgang på trenings – og arrangementstid.
Prioriterte oppgaver
Utarbeide en anleggsstrategi innen 2026 med fokus på omstilling fra gummigranulat, tilgang på fotballhaller, nasjonalt treningsanlegg og konkurransedyktige toppfotballanlegg.
Samarbeide med myndigheter for å etablere økonomiske støtteordninger til klubber og baneeiere i overgangen til alternative ifyll, og øke innsatsen overfor beslutningstakere i anleggsspørsmål, inkludert idrettskretser, idrettsråd og anleggskomiteer.
Vi skal systematisere erfaringsdeling og veiledning for best praksis og helårsdrift av fotballanlegg, samtidig som vi øker kompetansen i kretsene og klubbene om bygging, rehabilitering og drift, og styrker deres politiske kompetanse innen anleggsutvikling.
Delta i relevante kunnskapsnettverk og anleggsprosjekter for å innhente kunnskap og styre arbeidet, med kretsene som sentrale i gjennomføringen.
Sikre en omstillingsløsning, bort fra gummigranulat for toppfotballen som tar vare på sportslige hensyn.
Kartlegge behov for å anbefale tiltak for å øke klubbhuskapasitet, samt fremme bærekraftige løsninger knyttet til klubbhus.
Sikre bedre tilgang til hallflater gjennom samarbeid med NIF, kommuner og kretser, like muligheter for å spille futsal uavhengig av bosted.
Neste side